Cookies decoration with royal icing workshop

  • Biscuits décorés
  • biscuits
  • Biscuit glace royale
  • Biscuits glace royale

Duration: 8h  -  Price: 250€  -  Level: all levels  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: leisure workshop


Prerequisites

None


Program

This workshop allows you to learn how to decorate cookies using royal icing.
 
Workshop content:
  • What material to choose, how to maintain it.
  • How to make royal icing and color it.
  • Learning the different cookie decorating techniques (flooding, embroidery effect, wet-on-wet, painting, ...).
  • What consistency of royal icing to choose depending on the chosen technique.
2 cookies per person are provided. You will leave with your creations.

Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Course Certificate will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour is spent cleaning the laboratory.


Next sessions

  • 19/01/24 from 8H30 to 17H00 (Paris) (220€) Full

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Photos of this course*

Biscuits décorésbiscuitsBiscuit glace royaleBiscuits glace royaleBiscuits en glace royaleBiscuits en glace royaleBiscuits décorésBiscuits décorésBiscuits décorésBiscuits décorésBiscuits décorésBiscuits glace royaleBiscuits glace royaleBiscuits glace royaleBiscuits glace royaleBiscuits glace royaleBiscuits glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royalebiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuitsbiscuits

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Modern Square Cake Workshop

  • Gâteau carré moderne
  • Gâteau carré moderne
  • Gâteau carré moderne
  • Gâteau carré moderne
  • Gâteau carré moderne
  • Gâteau carré moderne

Duration: 9h  -  Price: 310€  -  Level: all levels  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: leisure workshop


Prerequisites

None


Program

Lors de cette formation vous réaliserez un gâteau carré gourmand décoré avec une ganache au chocolat colorée et texturée (effet origami). Vous réaliserez un flocage au pistolet.

Lors de ce cours vous apprendrez:

  • cuisson d'un biscuit
  • réalisation d'une crème de garnissage stable
  • réalisation d'une garniture aux fruits
  • montage
  • réalisation d'une ganache au chocolat blanc express
  • lissage de façon parfaite du gâteau carré
  • réalisation de l'effet origami
  • réalisation du flocage au pistolet
  • montage

Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Course Certificate will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour is spent cleaning the laboratory.


Next sessions

None planned, please contact us if you would like us to organise a new session soon.

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Photos of this course*

Gâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderneGâteau carré moderne

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Wafer Paper flowers workshop

  • Fleurs en Wafer Paper
  • Fleurs en Wafer Paper
  • Roses en wafer paper
  • Fleurs en wafer paper

Duration: 9h30  -  Price: 280€  -  Level: all levels  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: leisure workshop


Prerequisites

None


Program

Lors de ce cours vous apprendrez:

  • Les caractéristiques des différents types de Wafer Paper.
  • 2 techniques différentes de travail avec le Wafer Paper (2 techniques seront utilisées en cours).
  • Comment réaliser des pétales fins et souples avec des nervures pour ensuite former des fleurs les plus réalistes possibles.
  • Techniques de coloration (uni, dégradé).
  • Assemblage de fleurs complexes.
  • Conservation.

Lors de ce cours nous réalieserons 2 fleurs : une pivoine et une rose avec feuillage.


Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Course Certificate will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour is spent cleaning the laboratory.


Next sessions

  • 17/01/24 from 8H30 to 18H30 (Paris) (280€) Full

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Photos of this course*

Fleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperRoses en wafer paperFleurs en wafer paperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperRose en wafer paperRose en wafer paperFormation Intégrale Cake DesignerFormation Intégrale Cake DesignerFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en wafer paperFleurs en wafer paperFleurs en wafer paperFleurs en wafer paperFleurs en wafer paperFleurs en wafer paperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer Paper

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Sculpted cake with structure workshop

  • Gravity Cake
  • Raton laveur gâteau 3D
  • Gâteau sculpté
  • Gâteau 3 D

Duration: 14h (2d)  -  Price: 510€  -  Level: advanced  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: leisure workshop


Prerequisites

Please note that this course is only open to people who have experience with sugar paste.


Program

Ce cours vous permettra de réaliser des gâteaux à structure simple.

Vous apprendrez:

  • comment réaliser une structure sure en fonction de la forme du gâteau (vous réaliserez votre structure vous même).
  • quels biscuits et crèmes utiliser pour les gâteaux sculptés.
  • utilisation de RKT et du chocolat à modeler.
  • comment tailler un gâteau.
  • comment lisser un gâteau de forme complexe et le recouvrir.
  • coloration du gâteau afin d'apporte plus de relief.

Les gâteaux et les crèmes sont préparés à l'avance par nos soins.


Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Course Certificate will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour of each day is devoted to cleaning the laboratory.


Next sessions

  • From 23/01/24 to 24/01/24 from 8H30 to 16H00 (Paris) (510€) Register

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Gravity CakeRaton laveur gâteau 3DGâteau sculptéGâteau 3 DGâteau sculptéGâteau sculptéGâteau sculptéGâteau sculptéGâteau sculptéGâteau sculptéGravity CakeGravity CakeGravity CakeGravity CakeRaton laveur gâteau 3DRaton laveur gâteau 3DRaton laveur gâteau 3DGâteau 3 DGâteau 3 DGâteau 3 DGâteau 3 DGâteau 3 DGâteau 3 DL'ourson de NoelL'ourson de NoelL'ourson de NoelGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureFormation Intégrale Cake DesignerFormation Intégrale Cake DesignerGâteau sculpté avec structurePingouinPingouinPingouinPingouinGâteau StégosaureGâteau Stégosaure

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Cake Design discovery workshop

  • Atelier Découverte du Cake Design
  • Atelier Découverte du Cake Design
  • Atelier Découverte du Cake Design
  • Atelier Découverte du Cake Design
  • Atelier Découverte du Cake Design

Duration: 15h (2d)  -  Price: 565€  -  Level: all levels  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: leisure workshop


Prerequisites

None


Program

Contenu de la formation:

  • Création d'un intérieur gourmand:
    • Cuisson d'un biscuit
    • Réalisation d'une crème de base
    • Réalisation d'une garniture aux fruits
  • Lissage professionnel avec une ganache au chocolat
  • Coloration de la pâte à sucre
  • Couverture du gâteau sans angle droit
  • Décoration (visuel imposé)

Nous étudierons aussi tous les problèmes liés avec la pâte à sucre :

  • Pourquoi la pâte à sucre craque
  • L'importance de savoir bien la colorer et l'étaler
  • Réaliser une ganache de lissage utilisable de suite
  • A quoi sont dues les bulles qui apparaissent sur la surface de la pâte sucre
  • S'ils existent une pate à sucre et des colorants parfaits
  • S'il est possible de conserver votre gâteau recouvert de pâte à sucre dans un refrigérateur
  • Comment ne plus avoir de plis de pâte à sucre en bas du gateau
  • Quels intérieurs sont adaptés pour ce type de gâteaux

Vous repartirez avec les recettes réalisées en atelier ainsi que votre création (l'emballage est fourni).


Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Course Certificate will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour of each day is devoted to cleaning the laboratory.


Next sessions

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Atelier Découverte du Cake DesignAtelier Découverte du Cake DesignAtelier Découverte du Cake DesignAtelier Découverte du Cake DesignAtelier Découverte du Cake Design

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Sugar flowers workshop (3 different types)

  • Formation Fleurs en Sucre
  • IMG 20210211 124648
  • Formation Fleurs en Sucre
  • Fleur en sucre

Duration: 16h (2d)  -  Price: 460€  -  Level: all levels  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: leisure workshop


Prerequisites

None


Program

During this training you will make the following types of flowers:

  • Open peony
  • Orchid
  • Rose
  • Eucalyptus branch

We will make together at the beginning of the course a unique flower paste (made by us). It allows the flowers to stay flexible and look real! You will leave with your creations and the dough recipe.

We also work with cutters developed by Gateaux sur Mesure which are replicas of real petals. You will be able to buy the models on site if you wish with a preferential rate.


Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Course Certificate will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour of each day is devoted to cleaning the laboratory.


Next sessions

  • From 15/01/24 to 16/01/24 from 8H30 to 17H00 (Paris) (460€) Full
  • From 16/04/24 to 17/04/24 from 8H30 to 17H00 (Paris) (460€) Register

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Formation Fleurs en SucreIMG 20210211 124648Formation Fleurs en SucreFleur en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreJulietteHamilton--004148JulietteHamilton--004140JulietteHamilton--004131JulietteHamilton--004109JulietteHamilton--004102JulietteHamilton--004090JulietteHamilton--004084JulietteHamilton--004073JulietteHamilton--004067JulietteHamilton--004024JulietteHamilton--003986JulietteHamilton--003945JulietteHamilton--003933JulietteHamilton--003897JulietteHamilton--003888JulietteHamilton--003869JulietteHamilton--003846JulietteHamilton--003837JulietteHamilton--003820JulietteHamilton--003808JulietteHamilton--003798JulietteHamilton--003689JulietteHamilton--003677JulietteHamilton--003633Rose en sucreIMG 20210211 124611IMG 20210211 094310Fleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreFormation Fleurs en SucreAtelier fleurs sur fil - OrchidéesAtelier fleurs sur fil - OrchidéesAtelier fleurs sur fil - RoseAtelier fleurs sur fil - PivoinesAtelier fleurs sur fil - PivoinesAtelier fleurs sur fil - PivoinesAtelier fleurs en sucre - PivoineAtelier fleurs en sucre - OrchidéesAtelier fleurs en sucre - AnémoneFleurs en sucreAtelier fleurs en sucre - RoseExemples formations

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Airbrush on the cake

Duration: 21h (3d)  -  Price: 750€  -  Level: all levels  -  Maximum number of participants: 5
Instructor: Galina Duverne  -  Type: leisure workshop


Prerequisites

None


Program

This class is unique in France, and is open to anyone with a genuine desire to learn how to use an airbrush, create their own designs and then stage them.
 
To ensure the best possible individual follow-up for each student, this course is held in mini-groups of 5 people maximum.
 
You don't need to know how to draw to take this course. It is strongly recommended that you are not new to sugar paste.
 
This class content :
 
Day n°1 :
  • Understanding airbrushe and choosing the right equipment.
  • Learn to handle the airbrush on paper with different exercises.
 
Day n°2 :
  • Techniques for filling in simple shapes and working with shadows (working on paper).
  • Creating gradations on a dummy.
  • Creating a stencil with a simple design.
  • Practice (paper work).
  • Preparing a stencil with a more complex design.
 
Day n°3 :
 
Preparation of a dummy covered with sugar paste.
 
  • Drawing on this support.

Information

5 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 5 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Course Certificate will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour of each day is devoted to cleaning the laboratory.


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None planned, please contact us if you would like us to organise a new session soon.

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Wedding Cake without sugar paste course

  • Wedding Cake Sans pâte à sucre
  • Wedding Cake Sans pâte à sucre
  • Wedding Cake Sans pâte à sucre
  • Wedding Cake Sans pâte à sucre
  • Wedding Cake Sans pâte à sucre
  • Wedding Cake Sans pâte à sucre

Duration: 24h (3d)  -  Price: 950€  -  Level: advanced  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: professional course


Prerequisites

You must have already made layer cakes and know how to perfectly smooth a cake.


Program

Lors de cette formation vous réaliserez une pièce montée de 3 étages sur un thème imposé sans utiliser de pâte à sucre. Vous maitriserez alors les techniques suivantes:

  • Réalisation d'un biscuit et d'une crème basiques pour les 3 étages.
  • Réalisation de deux ganaches au chocolat blanc:
    • pour la peinture
    • pour le lissage et la création des textures
  • Lissage parfait (dont un étage de forme hexagonale)
  • Réalisation d'une branche de fleurs artistiques en wafer paper.
  • Création d'une texture avec de la ganache au chocolat blanc.
  • Réalisation d'effets velours avec le chocolat (flocage).

Le travail sera réalisé uniquement sur des vrais gâteaux.

Ce cours s'adresse aux personnes sachant monter des wedding cakes.

Seules les recettes utilisées en cours vous seront transmises.


Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Certificat de Formation will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour of each day is devoted to cleaning the laboratory.


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Photos of this course*

Wedding Cake Sans pâte à sucreWedding Cake Sans pâte à sucreWedding Cake Sans pâte à sucreWedding Cake Sans pâte à sucreWedding Cake Sans pâte à sucreWedding Cake Sans pâte à sucreWedding Cake Sans pâte à sucreWedding Cake sans pâte à sucreWedding Cake sans pâte à sucreWedding Cake sans pâte à sucreWedding Cake sans pâte à sucreWedding Cake sans pâte à sucreWedding Cake sans pâte à sucre

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Success statistics

YearNumber of traineesHours of trainingSuccess rate
202211264100%

(Source: pedagogical and financial report)


Airbrush for Cake Design course

  • Petit tigre, aérographe
  • Louveteau
  • Formation Aérographe
  • Petit tigre, aérographe
  • Louveteau
  • Formation Aérographe

Duration: 35h (5d)  -  Price: 1100€  -  Level: all levels  -  Maximum number of participants: 4
Instructor: Galina Duverne  -  Type: professional course


Prerequisites

None


Program

Ce cours est unique en France et proposé à toute personne ayant une réelle envie d'apprendre à utiliser l'aérographe, créer ses propres dessins et les mettre en scène par la suite.

Afin d'assurer au mieux le suivi individuel de chaque élève, ce cours se tient en mini groupe de 4 personnes maximum.

Il n'est pas nécessaire de savoir dessiner pour suivre ce cours. Il est fortement recommandé de ne pas être novice dans le domaine de la pâte à sucre.

Contenu de la formation :

Jour n°1 :

  • Comprendre l'aérographe, comment choisir son matériel.
  • Préparation des couleurs : mélange, dilution.
  • Apprendre à manipuler l'aérographe sur des exercices sur du papier.

Jour n°2 :

  • Techniques de remplissage de formes simples et travail sur les ombres (travail sur papier).
  • Création d'un pochoir avec un dessin simple.
  • Entrainement (travail sur papier).

Jour n°3 :

  • Suite de l'entraînement sur papier.
  • Préparation d'un faux gâteau recouvert d'un "support pour peinture" comestible à base de chocolat :
    • Réalisation de la ganache spéciale.
    • Lissage du dummy.
  • Réalisation du dessin sur ce support (type paysage simple).

Jour n°4 :

  • Préparation d'un faux gâteau recouvert d'un "support pour peinture" comestible à base de chocolat.
  • Création d'un pochoir (tigre).
  • Entrainement sur papier.
  • Réalisation du dessin sur le faux gâteau.
  • Réalisation d'un petit dessin 3D sur le côté opposé de ce support.

Jour n°5 :

Projet final: réalisation d'un portrait simple :

  • Préparation du faux gâteau.
  • Réalisation de 2 pochoirs identiques.
  • Entrainement sur papier.
  • Réalisation de ce portrait sur le faux gâteau.

Information

4 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 4 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Certificat de Formation will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour of each day is devoted to cleaning the laboratory.


Next sessions

None planned, please contact us if you would like us to organise a new session soon.

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Photos of this course*

Petit tigre, aérographeLouveteauFormation AérographeBiscuits décorésBiscuits décorésAérographeAérographeAérographeAérographeAérographeAérographeAérographeAérographeAérographeFormation AérographeFormation AérographeFormation AérographeFormation Aérographe

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Wedding Cake course 5 days

  • Wedding Cake
  • Formation cake design
  • Pièce montée
  • Wedding Cake

Duration: 40h (5d)  -  Price: 1350€  -  Level: all levels  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: professional course


Prerequisites

None


Program

During this workshop you will fully make a 3-tiered Wedding Cake from baking to decoration.

Content of the workshop:

Day 1:

Theory:

  • Creams and cookies adapted to cakes decorated with sugar paste.

Practice:

  • Making 3 different cakes.
  • Creation of 3 different fillings.
  • Filling of the cakes.

Day 2:

Theory:

  • Chocolate ganache and other alternatives how to smooth a cake perfectly.

Practice:

  • Smoothing cakes in a perfect way.

Day 3:

Theory:

  • Everything you need to know about sugar paste: causes of cracks, blisters, etc...
  • Learn how to color and spread sugar paste evenly and without bubbles.

Practice:

  • Coloring the sugar paste.
  • Covering cakes with a right angle.
  • Decorating techniques.

Day 4 and 5:

Theory:

  • Techniques to make a stable structure without risk for transportation.

Practice:

  • Assembly and decoration of the pièce montée.

During this training you could use the following techniques: food lace, all types of drapes, ruffles, bows, food printing, painting (except airbrush), textures, moldings, simple flowers without wire.

The following techniques will not be covered: piping (royal icing), wire flowers, airbrushing, modeling, cake sculpting.

The design of your Wedding Cake is not imposed, you can let your imagination run free provided that it corresponds to the skills to be acquired during this training.


Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Certificat de Formation will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour of each day is devoted to cleaning the laboratory.


Next sessions

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Photos of this course*

Wedding CakeFormation cake designPièce montéeWedding CakePièce montéePièce montéeWedding CakeWedding CakeWedding CakeIMG 20210409 152921IMG 20210409 152856 1IMG 20210409 150805IMG 20210409 145410IMG 20210409 145359IMG 20210409 145342IMG 20210409 144852Formation cake designFormation cake designFormation cake designFormation cake designFormation cake designWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeIMG 20200205 110754IMG 20200205 092350IMG 20191217 204734IMG 20191213 151208IMG 20191213 143221IMG 20191213 143109Wedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéePièce montée formation 5 joursPièce montée formation 5 joursPièce montée formation 5 joursPièce montée formation 5 joursPièce montée formation 5 joursPièce montée formation 5 joursPièce montée formation 5 joursPièce montée formation 5 joursPièce montée formation 5 joursPièce montée formation 5 joursWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding Cake 5 joursFormation Wedding CakeFormation Wedding CakeFormation Wedding CakeFormation Wedding CakeFormation Wedding Cake20151112 15045420151112 144329Formation Wedding Cake 4 joursFormation Wedding Cake 4 joursFormation Wedding Cake 4 joursFormation Wedding Cake 4 joursFormation débutantFormation Wedding Cake 3 jours

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Success statistics

YearNumber of traineesHours of trainingSuccess rate
20222080095%
202122880100%
20201144091%

(Source: pedagogical and financial report)


Flavors and Textures course

  • Textures et Saveurs
  • Textures et Saveurs
  • Textures et Saveurs
  • Textures et Saveurs

Duration: 40h (5d)  -  Price: 1350€  -  Level: advanced  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: professional course


Prerequisites

You must have already made layer cakes and know how to perfectly smooth a cake.


Program

Lors de ce cours nous réaliserons 3 gâteaux comestibles de formes différentes:

  • un gâteau rond
  • un gâteau carré
  • un gâteau en forme de boule parfaite

Objectifs :

  • Comprendre et devenir autonome dans l’association des saveurs.
  • Etre capable d'élaborer sa propre carte de recettes.

Jour n°1 :

Théorie :

  • Réussir ses gâteaux, la cuisson.
  • Les différents ingrédients utilisables dans le cake design (layer cakes ou gâteaux recouvert de la pâte à sucre), comprendre leur action, dosage.
  • Association des saveurs.

Jour n°2 et 3 :

  • Réalisation de 3 biscuits différents.
  • Préparation des crèmes.
  • Montage des gâteaux de 3 formes différentes.

Jour n°4 et 5 :

  • Masquage.
  • Réalisation de différentes textures et effets sur les gâteaux (écorce d’arbre, ganache au chocolat blanc pour la peinture) avec les ganaches de lissage.
  • Peinture sur le gâteau
  • Réalisation d'une fleur artistique en Wafer Paper.
  • Réalisation d'un gâteau en forme d'une boule parfaite.

Remarque :

Attention, lors de ce cours nous n'utilisons pas de pâte à sucre.


Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Certificat de Formation will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour of each day is devoted to cleaning the laboratory.


Next sessions

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Textures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et SaveursTextures et saveurs

* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Success statistics

YearNumber of traineesHours of trainingSuccess rate
20228320100%
20219360100%

(Source: pedagogical and financial report)


Complete Cake Designer course

  • Pièce montée
  • Gâteau sculpté
  • Formation Fleurs en Sucre
  • IMG 20210325 155340
  • IMG 20210315 160619
  • Gâteau carré/lissage au chocolat blanc
  • Gâteau simple
  • fleurs en Wafer Paper

Duration: 160h (20d)  -  Price: 4540€  -  Level: all levels  -  Maximum number of participants: 6
Instructor: Galina Duverne  -  Type: professional course


Prerequisites

None


Program

Jours n°1 :

  • Cuisson d'un biscuit.
  • Réalisation d'une garniture.
  • Etude des propriétés de la pâte à sucre.
  • Montage du gâteau.

Jour n°2 :

Lissage et décoration d'un gâteau à un étage:

  • Lissage.
  • Couverture avec de la pâte à sucre.
  • Décoration simple au choix (décor imposé).

Jours n° 3 et 4 :

Réalisation de fleurs en wafer paper (rose ou pivoine, renoncule, feuillage).

Jour n°5 :

Préparation de gâteaux et de différentes pâtes (pâte de chocolat, pâte à fleurs).

Jours n°6 et 7 :

Tout savoir sur les fleurs en sucre:

  • Différents outils.
  • Pâtes à utiliser.
  • Coloration.
  • Réalisation de fleurs réalistes.

Elaboration des 3 types principaux de fleurs en sucre: rose, orchidée, anémone.

Réalisation de feuillages en sucre.

Jours n°8 et 9 :

Gâteau sculpté avec structure :

  • Réaliser une structure complexe pour un gâteau sculpté.
  • Tailler le gâteau suivant la forme à effectuer, principe des gravity cakes (théorie uniquement).
  • Lissage.
  • Décoration.

Jour n°10 :

Décoration des biscuits avec de la glace royale sur un thème imposé.

Jours n°11, 12 et 13 :

Introduction à l'aérographe :

  • Types de compresseurs et d'aérographes.
  • Types de peintures comestibles utilisées en aérographie alimentaire.
  • Entrainement sur un support non comestible.
  • Préparation d'un faux gâteau recouvert d'une ganache "spéciale aérographe".
  • Réalisation d'un dessin sur ce faux gâteau.

Montage d'un gâteau carré.

Jour n°14 et 15 :

  • Cuisson et montage d'un gâteau carré
  • Couverture du gâteau carré d'une ganache spécifique ou une crème au beurre.
  • Création des textures.

Création de fleurs en crème :

  • Présentation du matériel, ajustement, trucs et astuces.
  • Réalisation de la recette de la crème pour les fleurs.
  • Réalisation des fleurs.

Jours n°16 à 19 :

Pièce montée - projet final :

  • Cuisson de 3 biscuits élaborés.
  • Réalisation de 3 garnitures.
  • Montage des gâteaux.
  • Lissage
  • Coloration de la pâte à sucre.
  • Couverture avec un angle parfait.
  • Décoration de la pièce montée.

Jour n°20 :

Pièce montée - projet final :

  • Montage de la pièce montée, apprendre à monter et à sécuriser un gâteau à étages.

Evaluation personnelle selon le projet réalisé sur la base des critères suivants:

  • Netteté de la réalisation du décor.
  • Assimilation des différentes utilisations des matières étudiées.
  • Créativité
  • Respect des règles d'hygiène.

Aucun design n'est imposé, vous êtes libres d'imaginer le Wedding cake (la pièce montée) que vous souhaitez.

Vous pouvez utiliser si vous le souhaitez les techniques suivantes :

  • peinture sur le gâteau
  • effets avec un aérographe
  • glace royale
  • frou frou
  • sugar sheets
  • wafer paper
  • textures

Skills

  • C1. Concevoir le projet de gâteau événementiel personnalisé en s’appuyant sur la demande du client (typologie d’événement, thème, nombre de convives (parts), hauteur des gâteaux, couleurs, saveurs) ainsi que son budget, afin de réaliser une proposition tarifaire comprenant également le format, le contenu, le croquis du résultat final proposé du gâteau et de le faire valider au client avant sa mise en production.
  • C2. Produire les bases des biscuits du gâteau monté artistique en utilisant des recettes spécifiques de génoises et en s’assurant de la bonne densité des textures et de l’équilibre entre le niveau lipidique et glucidique, afin de faciliter sa découpe, préserver l’équilibre gustatif et garantir sa bonne tenue pendant l’événement.
  • C3. Constituer le corps du gâteau événementiel artistique en choisissant ou associant plusieurs types de crèmes (crème au beurre, ganache montée, fromage à crème) et de biscuits, en veillant à l’équilibre des différentes garnitures afin de finaliser la structure du gâteau tout en garantissant sa bonne tenue à température ambiante, le gâteau étant exposé plusieurs heures sur le lieu de l’événement.
  • C4. Réaliser le lissage du gâteau événementiel décoratif en répartissant la ganache (chocolat blanc, noir, ou lait, ou crème au beurre) sur l’ensemble du gâteau et en veillant à sa régularité et sa juste épaisseur, afin d’assurer une bonne rigidité extérieure du gâteau, le rendre plus étanche à l’air pour une meilleure conservation, et ainsi sécuriser sa structure avant le travail de la pose de la pâte à sucre et des différents éléments décoratifs.
  • C5. Finaliser le gâteau monté avec la couverture en pâte à sucre en lui apportant une consistance lisse et une fine épaisseur, en réalisant des gestes de malaxage spécifiques pour éviter toute craquelure et déchirure et en choisissant les types de colorants compatibles avec la pâte à sucre et répondant à la thématique choisie de l’événement afin d’apporter une solidité d’accrochage des éléments décoratifs et un effet esthétique fini parfait (lisse, angles droits impeccables, ...).
  • C6. Construire toute la structure du gâteau sculpté (objet, personnage, animal, ...) à partir du projet dessiné, en le créant avec des matériaux spécifiques, puis en les isolant avec des matériaux compatibles avec le contact alimentaire afin d’assurer la solidité et l’équilibre de l’ensemble, tout en empêchant le contact des matériaux avec la partie comestible pour garantir la sécurité alimentaire et sanitaire.
  • C7. Ajouter des éléments de décoration comestibles en volume, tels que des compositions florales, des effets de tissus drapés, des dentelles, des reproductions d’objets ou de personnages,... en modelant les objets décoratifs et en découpant la pâte à fleur ou le papier azyme (wafer paper) afin de reproduire des fleurs réalistes, ou d’autres effets artistiques complexes d’un grand réalisme et d’une extrême finesse pour personnaliser la création selon un très haut niveau de qualité attendu.
  • C8. Décorer les gâteaux événementiels montés ou sculptés en utilisant des techniques de peinture spécifiques et comestibles (aérographe, pinceau, pochoirs, impression, reproductions, …) et en veillant au bon respect de la thématique de l’événement afin d’apporter un rendu artistique très abouti au gâteau en y apportant de la texture, du relief, et faire éventuellement ressortir des éléments réalistes du décor.

Cette formation est en cours de demande de certification auprès de France Compétences.


Information

6 students maximum

Courses exclusively done by Galina Duverne

Large workspace (1.60m)

The course is in French but the teacher also gives the course in English in case of a non-French speaking student.

The number of students is limited to 6 people so that the teacher is available to advance each student individually.

A Certificat de Formation will be given to you at the end of the course.

All materials are loaned for the duration of the course. Raw materials and supplies are included in the price. Lunch is not included.

Each intern is required to clean up their work plan, equipment and tools.
The last half hour of each day is devoted to cleaning the laboratory.


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Photos of this course*

Pièce montéeGâteau sculptéFormation Fleurs en SucreIMG 20210325 155340IMG 20210315 160619Gâteau carré/lissage au chocolat blancGâteau simplefleurs en Wafer PaperPièce montéePièce montéeGâteau carré/lissage au chocolat blancGâteau carré/lissage au chocolat blancGâteau sculptéAerographeAerographePièce montéeBiscuits en glace royaleBiscuits en glace royaleWedding Cakefleurs en Wafer Paperfleurs en Wafer Paperfleurs en Wafer Paperfleurs en Wafer PaperFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreFleurs en sucreBiscuits en glace royaleGâteau carré/lissage au chocolat blancFleurs en sucrePièce montéeBiscuits en glace royalefleurs en Wafer PaperBiscuits en glace royaleGâteau sculptéPièce montéeGâteau carré/lissage au chocolat blancPièce montéefleurs en Wafer PaperPièce montéePièce montéeAerographeGâteau carré/lissage au chocolat blancPièce montéePièce montéePièce montéeGâteau simplePièce 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Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeWedding Cake/Pièce MontéeL'ourson de NoelL'ourson de NoelL'ourson de NoelBiscuits décorésBiscuits décorésBiscuits décorésBiscuits décorésAérographeAérographeAérographeAérographeWedding CakeAérographeWedding CakeWedding CakeWedding CakeFormation Intégrale Cake DesignerFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperFleurs en Wafer PaperGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureGâteau sculpté avec structureWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding CakeWedding 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designFormation cake designFormation cake designFormation Cake DesignFormation Cake DesignFormation Cake DesignFormation Cake DesignFormation Cake DesignFormation Cake DesignFormation Cake DesignFormation Cake DesignFormation Cake DesignBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleBiscuit glace royaleFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucreFleur en sucrePingouinPingouinPingouinPingouinFormation intégrale Cake Design 20 joursFormation intégrale Cake Design 20 joursFormation intégrale Cake Design 20 joursFormation intégrale 2019Formation intégrale 2019Formation 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* The photos are not contractual, the models are likely to change at each course.


Success statistics

YearNumber of traineesHours of trainingSuccess rate
202216256094%
202114224093%
20203480100%

(Source: pedagogical and financial report)